Az értékesítés 4 lépéses folyamata

Olvasási idő: 4 perc

Az eladás folyamata

.
Az eladásban, ha az ember ismeri a főbb szabályokat és folyamatokat, akkor szinte bármit el tud adni, terméktől függetlenül.

A következőkben azt a 4 lépést osztom meg veled, amit követve képes leszel ténylegesen lezárni az üzletet.

.
.
Íme az eladás 4 lépéses formulája…

.
.
.
1) A szükséglet elemzése

A legelső lépés egyértelmű: meg kell tudnunk, mire van igénye a vevőnek. Ahhoz, hogy ezt kiderítsük 3 dolgot kell csinálnunk:

1. Kutatás
Még mielőtt leülnénk valakivel beszélni, nézzünk utána az illetőnek! Mennyi idős? Hol lakik? Mivel foglalkozik? Milyen a családi állapota? Mit szeret csinálni a szabadidejében?
Ha ezeket kiderítjük, félig már meg is ismertük az illetőt.

2. Kérdezés
Tegyünk fel kérdéseket. Na de milyeneket? A legjobbak itt a nyílt kérdések. Hagyjuk, hogy a válaszban kifejtse az illető a véleményét és még több infóval lásson el minket!

3. Beszélgetés a problémákról
Mi az illető gondja? Milyen kihívásokkal küzd? Milyen félelmei vannak? Járjuk körbe rendesen a témát és ássunk minél mélyebbre!

Ha ezek megvannak, megteremtettük a megfelelő alapot.

.
.
.
2) A szükséglet tudatosítása

A következő lépésben egyetlen fontos dolgot kell elérnünk: ne csak mi lássuk a vevő problémáját, hanem ő is.

Ha beszéltünk a legnagyobb kihívásairól és legmélyebb félelmeiről, akkor ebben a lépésben egyetlen dolgot kell csinálnunk: elképzeltetni vele, hogy mi lesz, ha nem oldja meg a problémát.

A jövőbeli veszteségeket felismerve a vevőben is tudatosodik, hogy cselekedni kell.

.
.
.
3) A szükséglet megoldása

Amint kiderítettük az illető szükségleteit és tudatosítottuk benne is, hogy ez tényleg aktuális, a következő lépés az, hogy megoldjuk a szükségletet.

És mi lehetne jobb megoldás, mint a mi termékünk / szolgáltatásunk?

Megfelelően bemutatva azt, egy tökéletes megoldással állhatunk a vevő elé, és olyan ajánlatot tehetünk neki, amit nem utasíthat vissza.

.
.
.
4) A szükséglet kielégítése

A legutolsó lépés, hogy implementáljuk ezt a megoldást.

Amint sikerült egyezségre jutnunk és lezártuk az üzletet, el is kezdhetjük a munkát. Ha termékről van szó, odaadhatjuk neki. Ha szolgáltatásról van szó, elkezdhetünk dolgozni.

A lényeg, hogy minél hamarabb megoldódjon a gondja, és elégedett legyen a munkánkkal. Itt nagyon fontos pont a vásárlói élmény.

Alapozzuk meg a jó kapcsolatot! Az értékesítés csak az első lépés. Az, hogy tényleg segítsünk a másiknak – ami a munka nagyobbik része -, csak utána jön.

.
.
.
.
A fenti 4 lépés igaz a legtöbb értékesítésre.

Ha sikerül ezt megfelelően alkalmazni, észreveheted majd, hogy mennyivel tudatosabban fogod irányítani az egész folyamatot!

.
(Ez a 4 lépéses formula csak nagy vonalakban írja le az eladás folyamatát. Ennél sokkal részletesebb módszer is létezik, úgyhogy erre csak amolyan szamárvezetőként tekints!)

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest

Tetszett a cikk? Olvasd el a többit is!

További ingyenes cikkek: